mysql bakımı

myisam tabloları arada bir çatlar. mysql in öyle bir yapısı var işte 🙂 neyse sonuçta arada bir bakım ister mysql demek buda.

mysql database e nasıl bakım yapılır.

1. yol server da root veya adminsek komut satırından
mysqlcheck -u root -p --auto-repair --check --optimize --all-databases
2. yol serverda root değiliz ve/veya shared hosting bir tane database’i onarcaz.

mysqlcheck -uKullanıcıAdı -pParola -hHostAdresi DB_ADI --auto-repair --check --optimize
bazı tablolar yinede corrupt görünebilir. bu durumda

repair table tablo_adı use_frm;

denenebilir. bazen mysqlcheck “Segmentation fault” veripde göçebilir bu durumda “–auto-repair” yerine “–repair” yapıp deneyebilirsiniz. bu durumda komutumuz şöyle olucak.

mysqlcheck -uKullanıcıAdı -pParola -hHostAdresi DB_ADI --repair --check --optimize
birde işlemi hızlandırmanız gerekebilir ki benim database de çok tablo vardı –fast ve –quick ekledim.

mysqlcheck -uKullanıcıAdı -pParola -hHostAdresi DB_ADI --repair --check --optimize --fast --quick

bu şekilde epey hızlı ve problemli tablolar olsada işine devam etti mysqlcheck ve bütün database bakımı bitti.

gold bilgisayar ve işlemci durumum

dün gece online satış bölümüne çalışmayan anakartım ve işlemciyle ilgili durumu anlatan bir yazı yazdım ve bugün ayfer hanım beni aradı. yazımda yeni aldığım işlemci ve anakartın toptan upgrade ini soruyordum. sonuçta 160$ verdim bu işlemciye ve anakartım bi şekilde çalışmaz oldu. büyük ihtimal anakartta problem var ve ben toplu bir upgrade düşünüyordum.

2006 dan beri müşterileriyim ve ara ara bişeyler alırım. aslında sıkı bir son müşteri denebilir. sonuçta kurumsal müşteri değilim 100 bilgisayar almam ama 2 3 ayda bir bişeyler alırım. Ayfer hanımda evet istediğim gibi bir upgrade yapabileceğimi söyledi. sonuçta core 2 duo olan işlemcimide quad core bişey ile upgrade edicektim. anakartı ram ı toplucana upgrade edip eskileride 2. el piyasası var goldun  oraya bırakıcaktım. kafamda bunlarla gittim 4 levent gold şubesine.

4.levent şubelerindeki serdar beyle görüşmeye gittim 2km yol yürüdüm kasayı taşıdım ve serdar bey bios upgrade i yapmam gerektiğini yoksa olmayacağını söyledi. makine boot olmuyor monitöre görüntü bile gelmiyor. nasıl bios upgrade edim dedim.  net cafeye git ordan asusun sitesinden download yap ve upgrade et dedi 🙂

şimdi koca kafa makine boot olmuyorsa indirdiğim bios yamalarını nasıl kurim. demedim tabii. yokmudur bir hal çaresi dedim yok dediler.peki dedim aldım geldim kasamı. mesele para değil mesele upgrade de değil sonuçta ben şimdi gidip bir kasa alabilirim. ama bu yıkılan müşteri memnuniyetini artık nereme sokarım bilemiyorum. hepinizin haberi olsun artık gold bilgisayar tavsiye edilmez desteklenmez, sevilmez.

windows 7 için yarışıyorlar

windows 7 nin piyasaya sürülmesine az kaldı. artık orda burda reklamları döner oldu doğal olarak işte aksiyonlar pr(public relation) hareketleri yapıyorlar.

neyse mükellef bir mail aldım evvela onu okudum. güzelmiş çünkü normalde “USA citizen” derler hep yarışmalarda yani amerikan vatandaşı olursan girebilirsin yada kazanabilirsin yoksa nanay. bunda öyle bi durum yok hatta dünya üstünde bölge bölge ayırmışlar 7 parça dağıtcaklar. sadece Küba, İran, Kuzey Kore, Sudan ve Kanada köbek bölgesi giremiyor. biz girebilioz 🙂

masa üstü bilgisayarıma aldığım işlemciyle birlikte artık boot olmazda oldu nalet 🙁 bugün eski işlemciyi taktım denedim altından girdik üstünden çıktık ama yok. velhasıl windows 7 güzelliğinden mahrumum şu sıralar ama daha evvelde demişdim ben win7 yi sevdim hatta para verip almayı düşünüyorum ilk defa bir yazılıma para verip almayı düşünüyorum 🙂

yarışma ve detayını öğrenmek isteyenler buyursun.

noodp meta tagı

dün bakınırkene gördüm. noodp diye bir meta tagı var ulen dedim bu ne. okudum aradım. olay şu google arama sonuçlarını gösterirken bazen title ve description çin dmoz da geçen verileri kullanabiliyor. matt cutts ın da yazısında dediği gibi. etkisi 3 4 gün içinde kesin ortaya çıkıyor. ve sizin kendi sitenizdeki veriler kullanılıyor dmoz a bakılmıyor.

bekara ev yok

uzun zamandır ev arıyorum. artık yanlız yaşayasım var sıkıldım kalabalıkdan gürültüden. ve neredeyse 6 aydırda sahibinden.com da ev bakıyorum. birincisi ev aramak için en kötü yer diyebilirim çünkü çok fotoğrafsız ilan var. harita özelliğini kullanmayan emlakçı dolu. bunlar direk olarak ilanların anlaşılabilirliğini azaltıyor.

klasik cümlelerle doldurulmuş ilanlar “merkeze yakın önünde durak var denize 100 metre” yahu sen haritada göstermezsen önünde ya yokuş varsa 70 derece diklikte 🙂 birkeresinde başıma gelmişti emlakçının arabaya bindik gittik bi eve nalet emlakçının yahşi arabasına bakıodum ben yokuşu kaçırmışım gözümden 🙂 sonunda 2 sene kadar taksiye verdim maaşı =)

öyle dik yokuşta oturunca insanın eve geldimi çıkası çıktımı gelesi gelmiyor. ondan dikkat etmek lazım ulaşıma uzaksa azda yokuş varsa o evde oturulmaz. emlak sektörüne uygun ve güzel bir site yapmak lazım. sahibindene rakip yok neredeyse. bi hürriyet emlak var oda çok sağlıklı durmuyor gibi.

neyse gelelim başlığa. bekara nedendir bilinmez ev yok. 13 senedir bekar yaşıom dahada evde kapı için delik açmadım onu geç matkapla duvar delmişliğim yok neden böyle bir durum söz konusu hala anlayamadım 🙂 kendine güvensiz emlak sahiplerinin toplu ve bastırılmış önlenemez hareketi. bekara ev yok =)

süpper bir ramazan bayramıydı

kuzenlerim geldi istanbula sonunda içime sinesiye on numara bir bayram oldu. walla kurbandada memelekete gitmesemmi diye düşünür oldum 🙂

tabiiki tatil kısa sürdü. zaten dolu dolu geçen tatiller çok daha kısa sürer. sonunda vardık yine iş başına. hibernate search arızası çekmekteyim dalga update olan objeyi indexlemiyor yarında buna bakacağım. iyice bunaldım web işlerinden aslında biraz daha arkada bişey olması beni sevindiriyor bu durumun 🙂

hibernate search timestamp problemi

hibernate java için seneler önce yazılmış orda burda genelde enterprise level eşşek boyu işlerde kullanılan bir ORM dir. up uzun bir hikayedir kendisi yazının amacı bir alt projesi olan “hibernate search”.

hibernate search bu hibernate i yazanlar tarafından yumurtlanmıştır. ulan biz bi dünya database işi yapıoz bu database de illa bir arama yapılacak.

select bisey from tablo1 where aranacak_kolon like ‘%aranan%’

şeklinde sql ler koşturmakda hiç bir database in hoşuna gitmez ve yavaş çalışır o zaman ne yapmalı biz bunun altına lucene dayayalım denmiş ve hibernate search çıkmış.

gelelim timestamp sorununa. java.sql.Timestamp normalde hibernate in date kolonları için kullanılan klasik bir değişkendir içine zaman verisi atılır. fekat hibernate search ilen indexleyem dendiğinde sıçmaya sebep olur alınan hata :

Unable to guess FieldBridge for created

created orda timestamp seçili kolon veya değişkendir. evvelden bu hatayı aldığımda class da tanımlı değişkeni java.util.Date ile değiştirdim problem çözüldü. bu sefer çok derin bi yerde rastladım. Entity class ımda. ki bu class bütün pojolarımın baba class’ı olduğundan getCrated() fonksiyonunun dönüşüne Date dediğimde kodun her yanı ayrı patladı 😀 başladım kurcalanmaya bi çözüm buldum. custom FieldBridge yazmak. ama kim uğraşcak ulen dedim okumaya devam ettim sonunda çözüm hibernate search’ün @field ile verilen annotationlarında bulundu.

@Field(index=Index.UN_TOKENIZED)
@DateBridge(resolution=Resolution.MILLISECOND)
public Timestamp getCreated(){
return super.getCreated();
}

kodu bu şekilde düzeltince ne dert kaldı nede tasa mis gibi çalışıyor.